Hoe we werken

Dirk Koolen heeft in 2017 De Herkomst opgezet met 20 stadstuin varkens in de Tuinen van West in Amsterdam Nieuw West. Deze varkens zijn met succes met 100% lokale GFT reststromen in de stad gevoed en in de metropoolregio Amsterdam geslacht en afgezet.

De Herkomst haalt reststromen op bij winkels brouwers, kaasmakers, en telers in en rond de stad.

Voordelen:
– Lokale samenwerking: samen impact maken.
– Geen voedselverspilling. Producten weggooien kost niet alleen geld, maar ook de energie die in de teelt, verpakking, transport en koeling van voedsel is gestoken, gaat verloren.

Varkens op de stadsboerderij worden gevoed met de reststromen.

Voordelen:
– Varkens krijgen goed voer en kunnen natuurlijk gedrag vertonen.
– Er is geen extra landbouwgrond nodig voor productie van voedsel voor de varkens: die grond blijft beschikbaar voor voedselproductie van mensen.
– Omdat de varkens met minder dan 20 dieren op een hectare staan kan de grond alle mest opnemen voor een klimaatneutrale bodem zonder emissieproblemen.
– Het goede eten van de varkens zorgt voor een goede kwaliteit van het varkensvlees.
– Geen ver transport nodig voor het voedsel van de varkens.
– Geen ontbossing nodig voor het voedsel van de varkens.

Varkens leven een goed leven op de stadsboerderij.

Voordelen:
– Educatieve functie: varkensboerderij De Herkomst kan in de stad worden bezocht door schoolklassen of andere geïnteresseerden, die zullen zien dat dieren een belangrijke rol vervullen in de voedselketen. En dat af en toe lekker vlees eten op een duurzame manier kan.
– Vijf Sterren Boer certificering van Varkens in Nood
– Toegankelijke recreatieve functie: bewoners van de stad kunnen met eigen ogen zien hoe het varkensvlees tot stand komt. Authentieke beleving.
– Door met een zeldzaam erfgoed ras te werken, dat is verbannen uit de gangbare varkenshouderij, dragen we bij aan de biodiversiteit.
– Varkens zijn vrij om natuurlijk gedrag te vertonen.

Slacht en bereiding

Voordelen:
– Eigen transport op biogas van levende varkens.
– Onze varkens worden op de minst wrede manier die nu voor handen is gedood: met elektrische bedwelming en vervolgens doorsteken van de slagader.
– De Herkomst vlees wordt bereid door goeie slagers.

Vleesverkoop en distributie.

Voordelen:
– Lokale samenwerking met horeca: samen impact maken.
– Onze varkens zijn langzaam gegroeid, konden natuurlijk gedrag vertonen en kregen goed eten. Dat zorgt voor bijzonder lekker vlees.
– Persoonlijke bezorging door De Herkomst aan de deur met eigen transport op biogas.
– Verkoop onder eigen label (transparant).
– Lokaal: aanbod varkensvlees aan Metropoolregio Amsterdam van varkens die 100% gevoerd zijn met reststromen van Metropoolregio Amsterdam.

Vleesconsumptie

Voordelen:
– Onze lokale klanten en partners dragen bij aan de voedseltransitie.
– In toprestaurants van Amsterdam wordt het verhaal van ons duurzame, lokaal geproduceerde vlees verteld door chefs en bediening.
– Flexitariërs en thuiskoks koken thuis met ons vlees, ook voor hun gasten.

Richard van Oostenbrugge van Restaurant 212 “Mooi en lekker, duurzaam product”