ERFGOEDRAS

Veelzijdig, intelligent en sociaal dier

Het varken in de stad of los in het land? Ja, dat zie je steeds vaker. Want varkens hebben opmerkelijk nuttig vreet- en wroet gedrag. Ons landzwijn eet namelijk wat andere laten staan, goed voor een duurzaam voedselsysteem.   

Mensen en  varkens leven al duizenden jaren samen. Varkens werden vaak aan huis gehouden voor het vlees. Het varken werd als big gekocht en langzaam  vetgemest. Daarvoor spaarde mensen het hele jaar hun restjes op. Een spaarpot werd net als het varken wat mensen  aan huis hielden. Het hele jaar door zet je kleine beetjes geld opzij voor het  moment dat je het goed kunt gebruiken. Daarom werd een spaarpot vaak in  de vorm van een varken gemaakt.  

Nederlands Landvarken

We hebben bewust voor het Nederlands Landvarken gekozen. Het Nederlands Landvarken is een zeldzaam erfgoedras. Door intensieve selectie en de concurrentie met meer productieve rassen, staat het Nederlands Landvarken sinds 2012 op het punt van verdwijnen. Daarom wordt er vanaf 2015 weer gefokt voor een gezonde populatie voor behoud van dit levend erfgoed.

1. 100% gevoerd met reststromen  

2. Het varken groeit in 10 maanden tijd op

3. Zelf gebracht (30min) naar de slager 

2020 copyright De Herkomst

  • Black Instagram Icon
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Black Google Places Icon